W dzisiejszych czasach ludzie stają się coraz bardziej zabiegani. Praca pochłania ich w coraz większym stopniu. Niekiedy taki stan rzeczy to ich własny wybór, a niekiedy to po prostu konieczność. Styl życia, który wiedzie dzisiejszy człowiek sprawia, że wszystko co nie jest związane z zarabianiem pieniędzy schodzi na plan dalszy.

kebabO ile sprawy sercowe rzeczywiście mogą trochę poczekać (sami mówimy nawet, że: „jak kocha, to poczeka”), o tyle kwestia pożywienia albo jego braku może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Dlatego też wielkomiejskie aglomeracje wychodzą naprzeciw wszystkim zapracowanym, oferując jedzenie szybkie, smaczne i o dużej wartości energetycznej. Jeszcze w latach dziewięćdziesiątych w polskich miastach było pełno budek, w których można było dostać jedynie bułkę z parówką i jakąś surówką. Dziś mamy to szczęście, że można zjeść coś bardziej egzotycznego. Nikogo więc nie dziwi, gdy może zamówić sobie kebab czy burgery w Krakowie lub innym polskim mieście. Tak to już jest, że globalizacja ma wpływ na każdą gałąź gospodarki, łącznie z branżą gastronomiczną. Obecnie restauracje fast food nie przypominają już tych sprzed dwudziestu kilku lat i za to im chwała. Prawie każdy lokal oferujący szybkie jedzenie posiada przynajmniej kilka stolików i zaplecze sanitarne.

Właściciele kebabów i tym podobnych z dużą dbałością prowadzą swoje małe biznesy. To co kiedyś pozostawało w sferze naszych życzeń, dziś stało się rzeczywistością. Miejmy nadzieję, że usługi gastronomiczne będą się nadal rozwijać w tym kierunku.