Spośród różnych rodzajów tłuszczów, które możemy zastosować w kuchni, w ostatnich latach coraz większą popularność zdobywa sobie olej kokosowy. Jego roczna produkcja mieści się obecnie w przedziale od trzech do trzech i pół miliona ton i można zauważyć wyraźną tendencję wzrostową. Co ciekawe, zastosowanie tego produktu nie kończy się zresztą wcale na kuchni.

olej kokosowyOlej kokosowy z powodzeniem stosuje się go w przemyśle paszowym, wykorzystuje jako składnik kosmetyków oraz leków. Jeśli chodzi o branżę kosmetyczną, jest powszechnie używany przy produkcji olejków służących do masażu lub kąpieli, maseczek do włosów oraz balsamu do ciała. Substancja ta ma znakomite właściwości nawilżające.

W żywieniu znajduje zastosowanie w wyrobie między innymi czekolady oraz margaryny. Można go również używać do smażenia, jako alternatywy dla innych olejów i oliwy. Ma specyficzny, biały kolor, po czym bez większego problemu można odróżnić go od innych produktów pomocnych w smażeniu.

Olej kokosowy z pierwszego tłoczenia możemy z łatwością zamówić przez internet, dostaniemy go również w sklepach z kosmetykami i spożywczych. Nie ma go jednak na półkach najpopularniejszych i najtańszych sklepów dyskontowych, ponieważ mimo wzrastającej podaży stanowi nadal produkt luksusowy i nie każdy może sobie na niego pozwolić. Dziewięćset mililitrów to wydatek rzędu czterdziestu – pięćdziesięciu złotych. Cena może niezbyt odstraszająca, ale gdy porówna się z cenami oleju rzepakowego czy oliwy z oliwek, okazuje się być bardzo wysoka. Mimo to na pewno warto olej kokosowy wypróbować.